Váll Terápia

A DAVID Vállklinika személyre szabott váll terápia programja azoknak tud segíteni, akiket akut vagy régebb óta fennálló váll-, nyaki-, háti gerinc bántalom vagy mozgásszervi panasz gyötör. Ide tartoznak többek között az alábbi problémák:

 • Vállövi diszlokáció (elülső vagy hátsó vállficam)
 • Vállövi instabilitás (ízületi lazaság talaján)
 • Impingement szindróma (elsődleges vagy másodlagos)
 • Rotátor köpeny sérülések (túlhasználatos vagy traumás)
 • Acromioclavicularis ízület sérülései, fájdalmai
 • Adhesiv capsulitis (befagyott váll)
 • Dobó váll szindróma
 • Úszóváll szindróma
 • Vállműtéteket követő rehabilitáció
 • Vállműtétetet követően sportba történő visszatérés

Az akutan sérült, műtét előtt álló vagy műtét után felépülő versenysportolóknak a speciális váll terápia programot javasoljuk. Az ő esetükben a teljes mozgatórendszer a sportági terhelésnek megfelelően ismétlődő túlterhelésnek van kitéve, ehhez járul hozzá a sérülés okozta izomműködési zavar, így a hagyományos rehabilitáció nem elég a sportba történő visszatéréshez. A váll, a gerinc és a csípő biomechanikai mérései mellett speciális tesztekkel határozzuk meg a rehabilitáció menetét és segítjük a sérülésmentes visszatérést.

Büszkén mondhatjuk, hogy a DAVID módszertan több mint 25 éve tartó klinikai kutatásának és fejlesztésének a csúcspontja a DAVID terápiás program.

 

A Váll Terápiás Program

Az akut vagy régóta fennálló váll panaszok és a túlhasználatos sérülések hátterében leggyakrabban a vállöv-háti gerinc izmainak gyengesége, diszbalansza áll. Sportolóknál lényeges komponens továbbá a lumbális gerinc – medence – csípő, a térd és a boka megfelelő mozgástartománya, a kinetikus lánc izomereje és erő arányosságai. A váll stabilitásában, a vállfájdalmak megelőzésében vagy műtétet követő rehabilitációjában a lapocka helyzete és a lapockát stabilizáló-mozgató izmok ereje meghatározó. A DAVID váll koncepciós terápia programjai mindezekre megoldást biztosítanak, és a vállproblémák gyógyíthatóak.

A DAVID Vállklinika váll terápiája a következő elven működik:

 • Tudományos módszerekkel, pontosan felmérjük, milyen a lapocka-, váll-, nyaki- és háti gerinc, sportolóknál a csípő, a térd és a boka kiinduló állapota.
 • Gyógytornászaink, DAVID terapeutáink az állapotfelmérés objektív eredményei alapján, szakorvossal egyeztetve felépítenek egy testre szabott váll terápiás programot.
 • A váll terápiás program legtöbbször 12, illetve 24 kezelésből áll. Tapasztalataink szerint az ideális az, ha a panaszosok hetente két alkalom vesznek részt a terápián.
 • A program végén és közben is végzünk ún. ellenőrző méréseket, hogy megállapítsuk az aktuális fizikai állapotot, és változtassunk a terápiás programon, amennyiben szükséges.

 

A Váll Terápia Foglalkozásai

A váll terápiás program 12, illetve 24 alkalomból, alkalmanként 60 perces kezelésből áll. A kezelések alatt speciálisan képzett gyógytornász, DAVID terapeuta irányítja vendégeink biztonságos mozgását.

Egy váll terápiás foglalkozás az alábbiak szerint épül fel:

 • A bemelegítés az első fázis. 10-15 percig kardió gyakorlatokat végzünk, hogy az izmokat, ízületeket, a szív- és érrendszert felkészítsük a fizikai igénybevételre. Ilyenkor szobakerékpárt, elliptikus trénert és futógépet használunk.
 • A bemelegítést a váll mozgástartományának visszaállítását célzó, manuálisan támogatott gyakorlatok követik.
 • A mozgástartományt növelő gyakorlatok után minden résztvevő a saját, testre szabott programját végzi a DAVID gépeken. A személyre szabott program meghatározza, melyik gépen, milyen mozgásgyakorlatot és pontosan mennyi ideig kell végezni.
 • Funkcionális stabilizáló gyakorlat követ minden egyes DAVID gépen végzett gyakorlatot. A DAVID gépen megmozgatott izomcsoportot a funkcionális gyakorlat másfajta terhelésnek teszi ki.
 • Az ezt követő testtartás korrigáló és egyensúlyi gyakorlatok a helyes testtartás visszaállítását célozzák.
 • Nyújtó gyakorlatokkal fejezünk be minden kezelést, hogy az izmok kóros megrövidülését orvosoljuk, illetve megelőzzük.

 

Egyéb Részletek a Váll Terápiáról

A kezelések a kifejezetten terápiás célból fejlesztett DAVID gépeken történnek. A DAVID erőgépek különlegessége, hogy mérnöki pontossággal – célzottan és izoláltan – képesek erősíteni a váll, a gerinc, a csípő és a térd stabilizáló és mozgató izmait; mindeközben pedig minimális terhelést tesznek az ízületekre.

A DAVID Térdklinika 12 alkalom váll terápiás programja 173 000 forintba kerül. Ez az összeg magába foglal 1 ellenőrző mérést. A kiinduló állapot pontos meghatározásához a panaszosnak személyi váll állapotfelmérést szükséges végeznie. Szolgáltatásainkat, így a váll terápiás programot is, SZÉP kártya és egészségkártya felhasználásával is igénybe veheti.

A 12 alkalmas váll terápiás program végeztével ismét mérjük a panaszos állapotát, és a kezelést végző gyógytornász, DAVID terapeuta szakorvos segítségével dönti el, miként folytatódhat a kezelés. Általában azok a vendégeink is folytatják az edzést, akiknél megszűntek vagy jelentősen csökkentek a vállsérülés, túlterhelés okozta fájdalmak. Nekik folytatásként leginkább David csoportos tréninget vagy személyi edzést ajánljuk.

A váll terápiás program során lényeges, hogy jól látható legyen a vállöv, lapocka helyzete, mozgása, ezért hölgyeknek pántos póló, férfiaknak atléta trikó viselése javasolt.

 

Kattintson ide további információkért: