A DAVID Tudományos Módszer

A DAVID Módszer Dióhéjban

A személyi állapotfelmérés körültekintően rögzíti a kiinduló állapotot, a normálérték adatbank pontosan megmutatja a fejlesztendő területeket, a DAVID gépek segítségével pedig teljes precizitással tudjuk ezeket a területeket fejleszteni vállterápiás programunkkal és egyéb terápiás módszerekkel, melyek eredményét nyomon követhetjük.

A DAVID Tudományos Módszer

A DAVID módszer alapja az a tudományosan bizonyított tény, hogy a váll- térd-, gerinc- és mozgásszervi bántalmak hátterében az ízületet tartó és stabilizáló izmok nincsenek megfelelő kondícióban. A német-finn DAVID módszert követő intézmények világszerte ez alapján az elgondolás alapján dolgoznak azon, hogy speciális terápia, torna és izomerősítés alkalmazásával segítsenek megszüntetni és lehetőleg megelőzni a váll- térd-, gerinc- és mozgásszervi problémákat. A vállpanaszokkal küszködőknek minden esetben javasoljuk a gerinc állapotfelmérést, mert a gerinc állapota és a törzsizmok ereje a sikeres váll rehabilitációban is meghatározó. A DAVID Vállklinikán – Magyarországon egyedülállóan – ugyancsak ez alapján a tudományos tézis alapján végezzük munkánkat.

A DAVID módszer öt különlegessége:

  • speciálisan kialakított DAVID gépek,
  • a teljes körű, személyre szabott váll-, gerinc állapotfelmérés,
  • a több tízezer ember mérési eredményeit tartalmazó adatbázis, és
  • az ezek alapján összeállított személyre szabott terápia, illetve
  • bizonyos időközönként ellenőrző mérések, melyek alapján objektív visszajelzést kapunk a terápia eredményéről.

Izomerősítés a Panaszok Enyhítésére

Arno Parviainen, egy finn szaklember 1973-ban kezdett el foglalkozni a gondolattal, hogy olyan speciális gépeket építsen, melyeknek célja az izomerősítés, kifejezetten térd, váll, -gerinc és mozgásszervi panaszokkal küzdő betegei számára. 1981-ben hozta létre DAVID nevű cégét, és 1982-ben indította el a DAVID gépek gyártását.

Az igazi áttörést az 1990-es évek eleje hozta meg, amikor kifejlesztették az ún. hip-lock technológiát. A hip-lock rendszer segítségével tudjuk azt elérni, hogy a gerinc terápiák során csakis a fejlesztendő izomcsoportok mozogjanak egy-egy gyakorlat végzése közben. Ez a lehetőség addig ismeretlen utakat tárt fel a térd-,váll, gerinc- és mozgásszervi rehabilitációban. Egyrészt egy különleges mérési technika és számítógépes modul kifejlesztésével lehetővé vált a térd és váll stabilizáló,valamint a gerinctartó izmok erejének és az ízületek mozgékonyságának pontos meghatározása. Másrészt pedig – szintén a hip-lock módszernek köszönhetően – lehetővé vált, hogy kivételes precizitással tudjunk izomcsoportokat erősíteni, és ezáltal a terápia segítségével kialakítsuk az izmok egymáshoz viszonyított „ideális” erejét.

Az utóbbi évtized hatalmas vívmánya a váll- és nyaki- háti gerinc panasszal összefüggő izomcsoportok precíz erősítésére kifejlesztett DAVID gépek és feedback alapú terápiák megjelenése. Ezekkel lehetővé vált a váll körüli izmok erejének és erő arányosságának objektív mérése, amely alapján meghatározható a műtét nélküli terápia sikere.

A DAVID tudományos módszer megteremti annak a lehetőségét, hogy olyan váll- nyaki és háti gerinc fájdalommal küzdő betegek is elkezdhessék az izomerősítést panaszaik megszüntetése érdekében, akik korábban csak műtéti beavatkozásokkal gyógyulhattak.

 

Az „Ideális” Terápia

A DAVID gépek elterjedésével párhuzamosan felépítettek egy ún. normálérték adatbázist is. Az adatbázisban szereplő több tízezer ember adatai azt mutatják meg, hogy a váll-, a gerinc, a vázrendszer, milyen mért adatok esetén van „ideális” állapotban. Az adatbázis tehát összehasonlítási alapot nyújt ahhoz, hogy a gyógytorna, korrekciós terápia, izomerősítés során milyen területeket kell fejleszteni, hogy a panaszos felzárkózzon az „ideális” értékekhez.

Ugyancsak fontos elem a személyi állapotfelmérés, amelynek során átfogó képet kapunk a váll-,  gerinc- és mozgásszervi problémával küzdő panaszos egészségi állapotáról. A személyi analízis objektív, számszerű adatokkal szolgál a térd, a gerinc és a vázrendszer, valamint a vállat stabilizáló és a gerincet tehermentesítő izmok állapotáról.

 

Bővebb Információk: