Sportsérülések Megelőzése

A sportsérülések megelőzése minden sportoló számára kiemelkedő jelentőséggel bír. Annál is inkább fontos erre figyelmet fordítani, mert a sportsérülések nagy része megelőzhető.

Leggyakrabban azért sérülnek le a sportolók, mert izmaik túlhasználása, kifáradása miatt felborul a normál izomegyensúly. A sportsérülések megelőzése a DAVID Klinikák módszerével  abból áll, hogy felmérjük a mozgásrendszer hibás működését és visszaállítjuk az egyensúlyi állapotot az egyes izmok között.

 

A Sportsérülések, Vállfájdalmak Okai

A sportágak vagy egyoldalúan terhelik a szervezetet, vagy a sportági specialitásuknál fogva különösen nagy terhelést rónak a gerincre, a térdre, vállra  és a bokára.

  • Kontakt, hirtelen fordulással, irányváltással történő sportok: futball, amerikai futball, kézilabda, kosárlabda, jégkorong
  • Nem-kontakt, hirtelen fordulással, irányváltással történő sportok: röplabda, szertorna, síelés, snowboard, korcsolyázás, golf, surf

A kézilabdázóknak például általában nagyon erős a hasizmuk, mivel a dobásokat, forgásokat döntően hasizomból végzik. Ezzel szemben jellemzően gyengült a hátizmuk, ezért ütközéseknél, irányváltoztatásoknál a hátizom nem képes rögzíteni a csigolyákat. Részben ebből következik, hogy a kézilabdázóknál rendszeresen előfordulnak sportsérülések a hát tájékán, sokuknál pedig porckorongsérv alakul ki. A törzs oldalsó izmainak gyengesége, diszbalansza a csípő izmainak gyengeségével pedig hozzájárul a térd akut szalagsérüléseihez.

A  váll az emberi test legmozgékonyabb így sérülésre hajlamos ízülete. Dobó sportoknál a kar felemelése több százszor megtörténik az átlagos emberi karmozgásokhoz viszonyítva. Ezért a kar felemlését végző izmok elfáradnak és elgyengülnek, ízületi túlterhelést, majd következményes sérülést eredményezve. Evezősök és jégkorongozók esetében az extrém erejű izommunka feszességet és  rendkívüli mozgástartomány beszűkülést okoz. Ez  komoly vállfájdalmakat eredményez. Tenisz játék közben a megfelelő erejű szervához és a fej feletti ütésekhez a csípő mozgékonysága is jelentősen hozzájárul. A csípő mozgások beszűkülése eleinte gyengébb teljesítményt, majd a domináns váll fájdalmát, sérülését okozhatja. Az ízületek és izmok sportág specifikus elváltozásainak, a mozgásrendszer kompenzáló mechanizmusainak ismeretén túl kiemelten fontos a sportági túlterheléses problémák rendszeres vizsgálata és biomechanikai tesztelése, hogy időben korrigálva megelőzzük a sportkariert veszélyeztető súlyos sérüléseket.

 

A Vállpanaszok Biomechanikai Háttere

A vállpanaszok leggyakoribb okai közé tartozik a mozgástartomány beszűkülése, a lapocka körüli izmok gyengesége és a rotátor köpeny izmainak gyengesége, erő-aránytalansága. A DAVID vállterápiás gépekkel pontosan megmérhető a váll mozgástartománya, a lapocka és vállizmok ereje és erő arányossága, Így könnyen meghatározható a vállrehabilitáció helyes iránya, a szükséges időtartam és gyakoriság, amely nagyon fontos tényező a versenysportolók életében. A DAVID vállterápiás gépekkel a legoptimálisabb terápiás program áll a sportolók rendelkezésére, kritikusabb esetekben a DAVID mérési eredmények segítenek a  műtéti megoldás szükségének eldöntésében.

 

A Sportsérülések Megelőzése a DAVID Vállklinika Módszerével

A sportsérülések megelőzése érdekében az első lépés minden esetben a személyi állapotfelmérés, amelynek során pontosan felmérjük a sportoló jelenlegi fizikai állapotát. A DAVID Vállklinika tréningjein az adott sportoló izomzatának erősítése mellett nagy hangsúlyt helyezünk az alábbi feladatokra:

  • a törzs stabilizációja,
  • a vállöv mozgástartományának javítása,
  • a lapocka működésének optimalizálása,
  • a váll proprioceptív képességének javítása,
  • a lapocka körüli izmok erősítése,
  • a váll stabilizációja,
  • a vállöv és a nyaki gerinc harmónikus együttműködésének visszaállítása,
  • a váll rotátor köpenyének megfelelő erősítése, az izomerő arányosság beállításával

A sportsérülések megelőzése céljából kialakított tréning program legalább 12 vagy 24 alkalmat jelent. Egy-egy alkalom bemelegítésből, DAVID gépeken végzett mozgás gyakorlatokból, kiegészítő funkcionális és nyújtó gyakorlatokból áll. Minden 12 alkalom után ellenőrző méréseket végzünk, hogy nyomon kövessük a fejlődést, és szükség esetén korrigáljuk a programot.

 

Bővebb információk: