Felépülés Sportsérülés Műtét Után

Sportsérülések és műtétek után elengedhetetlen a megfelelő rehabilitáció, ugyanis annak elmaradása – vagy nem megfelelő alkalmazása – újabb sérülésekhez vezethet, némely esetben pedig az élsport végleges befejezését jelentheti. A körültekintő rehabilitáció garantálja a hatékony és gyors felépülést sportsérülések és/vagy műtétek után.

 

A DAVID Vállklinika Kezelései Biztonságosan Alkalmazhatóak Sportsérülések és Műtétek Rehabilitációjaként, Ideértve az Alábbi Panaszokat

  • Vállsérülés, diszlokáció (anterior, poszterior, inferior)
  • Váll instabilitás (anterior, poszterior, inferior, multidirekcionális)
  • Vállműtét (ROK, Bankart, Latarjet)
  • Clavicula törés
  • Egyéb sérülés vagy műtét.

 

A terápiás kezeléseket varratszedést követően, sportsérülések esetén pedig a vállrögzítő levételét követően ajánlott elkezdeni,

A sportsérülések és műtétek kezelésének menete:

A sportsérülések és műtétek utáni duzzanat és a fájdalom megbontja a szervezet harmonikus mozgását, reflexesen gátolja a váll körüli izmok, elsősorban a serratus anterior (fűrészizom) működését, de jelentősen csökken a trapezius alsó részének izomereje is. A DAVID Vállklinikán a sérüléseket, műtéteket követően elsőként javítjuk a váll mozgástartományát, korrigáljuk a lapocka kóros mozgását, visszaállítjuk a proprioceptív működéseket, korrigáljuk az izmok erejét és erő aránytalanságát. Miután a terápia segítségével újra harmonikusan mozog a vállöv, következhet az erőfejlesztő tréning.

Legelőször azonban minden esetben részletes állapotfelmérést végzünk, aminek keretében sportág specifikusan vizsgáljuk meg a versenyző lapockamozgásait, a váll mozgástartományát, a váll rotátor köpenyének izmait, a gerinc, a csípő és az alsó végtag funkcionális állapotát. Az állapotfelmérés számszerű eredményei megmutatják, hogy:

  • az edzettségi szint megfelel-e a fokozott sportterhelés kívánalmainak,
  • a sérülés és/vagy műtét után lehet-e egyáltalán folytatni a versenyszerű sportolást, és ha igen, akkor milyen szinten és milyen feltételekkel
  • mit kell annak érdekében tenni, hogy a sportolás során ne következzen be újabb sérülés.

 

A Rehabilitáció Kezdeti Időszaka

A sportsérülések vagy műtétek következtében megbomlott egyensúlyt személyre szabott terápiával állítjuk helyre. A terápia általában 12 vagy 24 alkalomból áll, és heti 2 kezelést jelent. Egy-egy kezelés a bemelegítést követően a vállöv mozgástartományát növelő speciális nyújtógyakorlatokból,, a DAVID gépeken végzett mozgás gyakorlatokból és funkcionális gyakorlatokból áll. A terápiát szakképzett gyógytornász-fizioterapeuta vezeti.

A kezdeti időszakban kiemelt figyelmet kap az, hogy ne terheljük feleslegesen a vállövet, a gerincet és az ízületeket. A DAVID terápiás gépeket kialakításának  minimális  a vállra, a gerincre és az ízületekre eső terhelés.

A gépeken végzett gyakorlatokat specifikus funkcionális gyakorlatok egészítik ki. A terápia során fokozatosan növeljük a súlyterhelést és állítjuk egyre nehezebb feladatok elé a sportolót. A kezelés alatt rendszeresen végzünk visszaméréseket, teszteléseket, hogy lássuk a javulás mértékét és kontrollálhassuk a programot.

Miután a terápiával elértük a megfelelő testegyensúlyt, illetve a törzs, a váll és az alsó végtag stabilitását, következik az erőfejlesztő tréning, amelynek célja, hogy visszaállítsuk a műtétek vagy sportsérülések előtti teljesítményszintet.

A vállrehabilitáció teljes folyamatában a biomechanikai mérések mellett speciális vállövi teszteket végzünk dobóatlétáknál és az úszóknál annak érdekében, hogy a sportba történő visszatérés pontos és biztonságos időpontját meghatározhassuk, műtétet követően természetesen az operáló orvos egyetértésével. Ez a dobó- és  úszóváll koncepciós programunk egyedülálló a sportba történő visszatérés biztonságos kivitelezésében.

 

Bővebb információk: